Oleje

Dziś już ostatni post z cyklu skład kremu lawendowego 🙂 Mam nowe zamówienie od koleżanki na balsam regenerujący na zmęczenie więc muszę się śpieszyć i zakupić jeszcze dziś olej arganowy…

 

przypominam recepturę kremu lawendowego  :

 

  • 10 ml wody lawendowej / destylowanej / demineralizowanej
  • 2g wosku pszczelego / 1g wosku candelilla
  • 8 ml oleju migdałowego
  • 7 ml oleju z pestek moreli
  • 3 ml oleju słonecznikowego
  • 2 krople lawendowego olejku eterycznego

 

Białe miarki są bardzo poręczne – można nimi odmierzyć 1ml, 5ml ,15ml i 100ml
(kupiłam je w  IKEI)

ⓒ Kinga Stepniak / olej kosmetyczny

Polecam twórcze podejście do tematu – zabawę  w zmianę ilości każdego z olejów – tylko trzeba pamiętać, aby ich suma nie uległa zmianie.  Olej ze słodkich migdałów ma właściwości podobne do oleju z pestek moreli – natomiast słonecznikowy dłużej pozostawia tłustą warstewkę na skórze. Jest go najmniej, jednak ma najwięcej kwasu linolowego – składnika ceramidu1. Związek ten odpowiada za właściwą budowę tzw. cementu międzykomórkowego. Im więcej dany olej zawiera kw linolowego  tym lepiej działa na naskórek. Jego warstwa rogowa przypomina cegły i cement 🙂  Spójrzcie na zdjęcie i wyobraźcie sobie, że cegły to komórki = korneocyty, a cement to w 40% ceramidy 🙂 Warstwa rogowa naskórka (stratum corneum) jest dla naszego organizmu podstawową barierą ochronną ! Watro uzupełniać składniki cementu 🙂

 

 Przydatność kosmetyczna oleju zależy od składu kwasów tłuszczowych i sposobu otrzymywania.

Ważne aby olej był tłoczony na zimno wówczas zachowuje swoje właściwości. Skóra najbardziej potrzebuje kwasu linolowego  i  γ-linolenowego. Osoby zdrowe sprawnie metabolizują kwas linolowy do γ-linolenowego. Natomiast chorzy na cukrzycę i atopowe zapalenie skóry maja z tym problem. Dlatego powinni dostarczać do organizmu i skóry więcej kwasu γ-linolenowego (np. w formie oleju z czarnej porzeczki). Metabolity kwasu linolowego aktywują receptory PPAR ( to z moich notatek ze studium wiedzy o kosmetykach) co powoduje :

  • przyśpieszenie syntezy lipidów (ceramidów) w żywych warstwach naskórka
  • pobudzenie różnicowania się komórek 
  • zwiększenie ilości filagryny (utrzymywanie wody)
  • zwiększenie poziomu kolagenu w skórze właściwej
  • hamowanie produkcji sebum
  • redukcje stanów zapalnych

Zawartość kw. linolowego w poszczególnych olejach

  • olej słonecznikowy     68-72%
  • olej z pestek moreli    ok 30%
  • olej migdałowy           24- 26%

    Który tłusty składnik  jest najlepszy dla skóry ? Dlaczego mieszamy oleje ?  Napiszę o tym w kolejnym poście 🙂ⓒ Kinga Stepniak / oleje kosmetyczne

 

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s